Hele 417 tons genanvendelige materialer undgik forbrænding efter ’Småt brændbart’ blev sløjfet.
Da genbrugspladserne i Varde Kommune i slutningen af august lukkede containerne til ’Småt brændbart’ var det med et mål om at reducere mængden af affald, der bliver brændt med 25%. Nu er selve projektet afsluttet, og tallene taler deres tydelige sprog: Der er blevet brændt 35% mindre affald siden genbrugspladserne i Nørre Nebel, Oksbøl, Varde, Vrenderup og Ølgod fjernede den kendte affaldstype.
”Det er virkelig imponerende. Jeg er meget glad for, at vi sammen er nået et så flot resultat. Det fortæller historien om, hvor lidt vi hver især skal flytte for at det batter. Mange bække små… Så jeg har stor ros til både alle borgerne og de dygtige genbrugsvejledere på pladserne,” siger Søren Laulund, der er næstformand i DIN Forsyning.
Hvor er de 417 tons blevet af?
Samtidig med at containerne til ’Småt brændbart’ blev fjernet, fik kunderne mulighed for at aflevere en ny affaldstype i form af hullede sokker, slidte underbukser og udtjente håndklæder – nemlig tekstilaffald. Der har siden været fyldt godt op i de bure, hvor kunderne kan indlevere tekstilaffaldet. Det fortæller driftsleder Jens Stræde Bondesen:
”Vi får rigtig store mængder tekstiler, som ikke længere kan bruges, men som i stedet kan genanvendes til isolering, fyld i bilsæder eller til ny tråd, som så igen kan blive til nye tekstiler. Vi skulle faktisk lige indstille os på det i starten i forhold til, hvor tit burene skulle tømmes. Men vi kan også se en generel stigning i andre affaldstyper, som ellers ville være blevet brændt. Det er da godt tosset, når nu både pap, papir, glas og metal kan genanvendes igen og igen. Det samme gælder for fx legetøj, som kan genbruges direkte af andre børn eller en træbjælke, man har i overskud og som ikke fejler noget som helst”.
Sidstnævnte kan som det seneste nye på genbrugspladserne i Varde nu afleveres i et bytteområde, ’Kunde til kunde’: Her kan andre kunder kvit og frit hente ting og materialer, som kan genbruges. Bytteområdet er endnu et tiltag i retning mod kun at brænde det absolut mest nødvendige.
De gode vaner gør en forskel
Udover den åbenlyse gevinst ved at brænde mindre og genanvende mere, er der en ekstra bonus: ”Besparelsen på CO2-udledning er endnu ikke gjort op, men jeg tror godt, at jeg tør love, at indsatsen har en positiv påvirkning på klimaregnskabet.
Så alt i alt er det en rigtig succeshistorie, men det er nu, vi skal holde fast i de gode vaner. Og måske kan vi fremover blive endnu bedre til at sortere. På genbrugspladserne vil vi i hvert fald gøre vores ypperste for at hjælpe kunderne med at sortere alt det genanvendelige fra, så vi ikke brænder mere end højst nødvendigt”, slutter Jens Stræde Bondesen.